10 kérdés – 10 válasz Kovács Marcival az Úristen, zene is lesz! koncert apropóján

A 10 kérdés – 10 válasz sorozat keretében a Vígszínházban 2024. január 13-án este 7 órakor megrendezésre kerülő Szakértők koncert kapcsán faggattam Kovács Márton zeneszerzőt.

(1) Színházat nekünk: Kiknek kihagyhatatlan ez az este?

Kovács Márton: Szerintem mindenki bánhatja, aki kihagyja ezt az estét, mert ki tudja, mikor lesz újra alkalom arra, hogy ennyi színházi muzsikus és színész a világ legkülönbözőbb pontjairól, az ország legkülönfélébb színházaiból hirtelen összefusson és jó kedvében együtt muzsikáljon! De legalább ilyen fontos a koncert apropója: a Csak egy szög c. előadás kaposvári bemutatójának 20 éves évfordulója! Aki látta annak idején, az újra élheti a zenéken, az éneklő-doboló színészeken keresztül mindazt, ami ugyan múlandónak tűnik olykor, ám az emlékezetünkben és a megelevenedő hangokon keresztül mégis örök marad. Aki nem látta, annak viszont biztosan felfedezés lesz többek között a cigány himnuszként ismert Zöld az erdő c. dal feldolgozása, vagy a díszleten való dobolás! És hasonló módon, a lassan 11 éve, a Nemzeti Színházban bemutatott Egyszer élünk vagy a még régebben játszott Sárga liliom c. előadások muzsikái is!

(2) Színházat nekünk: Kik azok az ismert színészek, akik aktív részesei lesznek az előadásnak?

Kovács Márton: A régi, nagy kaposvári színészek közül például Lázár Kati, és ha sikerül a színpadra csalogatni, akkor Kovács Zsolt, de ott lesz Bánfalvi Eszter, Radnay Csilla, Kovács Patrícia, Lovas Rozi, Sodró Eliza, Hevér Gábor és Stohl András is.

(3) Színházat nekünk: Kulka János neve is meghúzódik szerényen a résztvevők között. Tényleg Veletek lesz a koncerten?

Kovács Márton: Igen, Kulka János is velünk lesz! Hogy mit és mennyit fog énekelni, azon még ő maga is gondolkodik, de ahogy ő fogalmazott: „Egy kicsit biztos!” És ez nekünk is nagyon nagy dolog!

(4) Színházat nekünk: Miért épp a Vígszínház a helyszín?

Kovács Márton: A Vígszínházban dolgoztunk Mohácsi Jánossal legutóbb az Üvegcipő c. előadáson és igen megszerettük a társulatot, a műszakot, a háttérben dolgozókat és persze magát a színháztermet is. Ezért is került bele a műsorba az Üvegcipő két fináléja is!

(5) Színházat nekünk: Csak zene lesz, vagy zene IS lesz? Hogy jött ez a cím: Úristen, zene is lesz?

Kovács Márton: A koncert címe a Sárga liliom c. előadásból való, ahol a kisiklott raplódi gyors sérültjeinek egyike (Felhőfi-Kiss László), miután a kórház aulájában vár jobb sorsára s meghallja a polgármester bejelentését – miszerint a város dívája dallal köszönti a túlélőket -, önkéntelenül kiált fel: „Úristen, zene is lesz?!” A koncert persze koncert lesz, ám ahogy hosszú évek alatt megfigyelhettem mások hangversenyeit, majd mindegyikben felfedeztem magamnak a színházat, hiszen akár, ha egy muzsikus játszik, még inkább ha kettő, vagy akár sokkal több, akkor egyrészt minden hangszeres a saját instrumentumával kerül különös kapcsolatba – közösen szülnek hangokat -, de talán még izgalmasabb, ahogy a zenészek muzsikusok egymással kommunikálnak, beszélgetnek hangszereik segítségével. És a mi esetünkben akkor még nem is vettem számításba a megannyi színészt! Pedig…

(6) Színházat nekünk: Milyen zenét játszanak a Szakértők?

Kovács Márton: Ahogy Móser Ádám megfogalmazta a műfaját néhány éve – amikor még nem játszott a Szakértők Zenekarban: „városi népzene”. Nagyon sok magyar, román, balkáni, zsidó népzenei ritmus, dallam hatott a Szakértők zenéjére, hiszen jó páran a népzenéből indultunk, ám mindenkinek a teljesen különböző múltja, zenei gondolkodása belekerült ebbe a muzsikába, talán pont olyan módon, ahogyan a falusi népzenében időről időre alakultak, változtak a melódiák, harmóniák. Aszerint, hogy az adott hely muzsikusai kikkel találkoztak más vidékekről, vagy éppen mit hallottak a rádióból.

(7) Színházat nekünk: Mire jelent garanciát, hogy Mohácsi János rendezi az estét?

Kovács Márton: Ezt tőle kell megkérdezni! Minden esetre a fellépők nagy létszáma nem áll messze a Mohácsi János által igen szeretett, izgalmas tömegjelenetek méretétől. Sőt!

(8) Színházat nekünk: Hány féle hangszer fog megszólalni január 13-án?

Kovács Márton: Lesznek ütős hangszerek, dob felszerelés, bőgő, cimbalom, pozan, trombita, szaxofonok, klarinétok, két billentyűs hangszer, két harmonika, egy hegedű, egy fuvola és a Hupák, aminek hivatalos neve: PVC drum. Ez utóbbi hangszert tizenhárom évvel ezelőtt építette a pécsi színház ügyelője, Krajcsovics Csaba, egyenesen a mi számunkra.

(9) Színházat nekünk: A Szakértők minden oszlopos tagja jelen lesz? A jelenleg távoli kontinensen lévő Rozs Tamás, és a szombathelyi társulat tagja, Némedi Árpi is?

Kovács Márton: Sajnos nem. Rozs Tamás hosszú tanulmányúton van Indiában, s csak májusban tér haza. Némedi Árpit pedig a szombathelyi színház nem tudta elengedni, mert Veszprémben aznap játsszák a Kivilágos kivirradtig c. előadásukat. A Vígszínház feszes időbeosztása miatt viszont a koncert dátumát nem tudtuk megváltoztatni. A cimbalmos így ezen az estén a szombathelyi Horváth Ferenc lesz, akivel már több darabban is együtt játszottunk: a szombathelyi Falu rossza, Liliomfi és Mágnás Miska előadásokban, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok 2017-es Vízkereszt c. előadásában is. Ez utóbbit egyébként Béres Attila rendezte.

(10) Színházat nekünk: Milyen hosszú előadásra készüljenek a nézők? A szokásos mohácsis három felvonás, két szünettel?

Kovács Márton: Csak zenei szünetek lesznek! A koncert hossza pedig 100-120 perc körül lehet majd. Vagy hosszabb!


Mi? ÚRISTEN, ZENE IS LESZ! avagy MEGANNYI MOHÁCSI-ELŐADÁS + 13 MUZSIKUS + 78 SZÍNÉSZ + 1000 NÉZŐ = 1 KOVÁCS MARCI & A SZAKÉRTŐK-KONCERT A VÍGSZÍNHÁZBAN! SZÍNHÁZ-VILÁG-ZENE KAPOSVÁRTÓL A VÍGSZÍNHÁZIG

Hol? Vígszínház, Budapest

Mikor? 2024. január 13. szombat, 19:00 órától

Jegyek: https://vigszinhaz.jegy.hu/program/uristen-zene-is-lesz-kovacs-marci-a-szakertok-koncertje-154700/1067117

4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.